Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvosok a hálón
Orvosok
László Gábor
Kérdezzen!




László Gábor
Pest


 Tegye fel kérdését!

Az Ön e-mail címe:


* A kérdése és az orvos válasza a honlapon nyilvánosságra kerül. Az e-mail címe nem kerül ki a weboldalra.

Kérjük, olvassa le az alábbi képen látható szót, és írja be az alatta található mezőbe!
Ha nem olvashatóak a betűk, kérjen másik kódot az "Új képet kérek!" linkre kattintva. Ez védelmet biztosít az automatizált üzenetek és a kéretlen reklámleveleket küldő programok ellen.

captcha

Új képet kérek!

52405
Tisztelt László Gábor főorvos úr!
Férjemnek a D gerinc középső harmadán néhány apró Schmorl gyöngy alakult ki -(ez egy 2010.nyári röntgen lelet)ami az utóbbi két évben rosszabbodhatott, mert nagyon nagy fájdalmai vannak - kisebb megszakításokkal - közel egy éve. A szakmája mozdonyvezető, és sajnos a régi típusú gépek kellően szétrázzák őt, ami nem tesz jót a sérveinek. Év elején járt fizikoterápiára, és úszásra melyek valamelyest használtak, és enyhült a fájdalma, de több, mint egy hónapja megint nagyon szenved. ( úgy tudjuk ezeket a kezeléseket, csak egy évben kétszer veheti igénybe beteg).
A gyógytornát is javasolták, de a napi munka, és két kisgyerek mellett eddig még sajnos nem volt kivitelezhető.
Kedves főorvos úr, a tanácsát kérjük, hogy tud-e ajánlani valamilyen fajta gerinctartót, vagy fűzőt, amit munka közben tudna használni, illetve vitaminok szedésével - (kálcium, magnézium, b vitamin) tudná -e a fájdalmat csökkenteni. Olvastam, hogy Ön gyógyít manuális terápiával is, esetleg segítene ez a módszer rajta? Csontkovácshoz az tudjuk, hogy nem szabad elmenni, mert nehogy kizáródjanak a sérvek. Remélem ez még nem történt meg.
Nagyon köszönöm előre is segítségét, és válaszát.
Tisztelettel:
Orsolya
Kedves Orsolya! Először is köszönöm a bizalmát. A Scmorl herniáról azt kell tudni, hogy egy az egy tizenéves korban lezajlott betegség következménye, rendszerint nem nagyon okoz panaszt önállóan. A Scheuermann kornak nevezett betegség másik tünete a hajlott hát, melyet a beteg nem tud kiegyenesíteni, tehát nem egyszerűen rossz testtartásról van szó. Ez már okozhat derékfájdalmat felnőtt korban. A gerinc rögzítése nem jó ötlet, sokkal többet ér a megfelelő gyógytorna betanulása és rendszeres végzése. Olyan szabály, hogy évente csak kétszer kaphat valaki kezelést, nincs. Olyan szabály viszont van, hogy bárki évente csak kétszer kaphat gyógyfürdő kezelést! Hogy manuális terápiával lehet-e segíteni a férjén, csak akkor tudnám megmondani, ha megvizsgálnám. Egy biztos: Sok ember szenved Scheuermann betegségben, és bár a panaszok időnként visszatérhetnek, azért kézben tarthatóak. Őszinte tisztelettel Dr. László Gábor

52178
Üdv!4hónapja,éjjel "kirándult" a jobb vállam,óriási nyílaló fájdalom,karkörzés és sokkal jobb,néha fáj,hason alvás nincs,másfél hónapja reuma,fizikó(sokkal jobban fáj-leszakad a vállam érzés),masszás és egyre rosszabb,sajna a vállcsúcsom és a karizmom is csavaró mozgásra nagyon fáj.Vajon mi bajom?köszönöm
Tisztelt Címzett! A szűkre mért információkból nagyon nehéz lenne megmondani, mi baja van, ha azok sem tudják, akik részletesen kikérdezték, vizsgálták, majd kezelték.
Lehetséges variációk: a felkar körzést biztosító izomköteg (ún. rotátor köpeny) sérülése, szakadása, valamelyik nyáktömlő gyulladása, a lapocka és a kulcscsont közti ízület sérülése, esetleg csonttörés. Nagy a valószínűsége valamelyik borda mozgászavarának is. Erre a panaszra általános tanácsot nem tudok adni. Hívjon fel jövő hét elején a következő számon: 30/3857117. Ha Budapesten, vagy a közelében lakik szívesen megvizsgálom, és találunk rá megoldást. Tisztelettel: dr László Gábor

50499
Tisztelt Doktor Úr!
Gábor a nevem,és 47 éves vagyok.Ez magában még nem is lenne gond.
A problémám minden este 7-8 órakor kezdődik,amikor leülök a tv elé. Napközben soha
nem fáj a karom (a bal karom),de már több mint egy hónapja akkora fájdalmat érzék a karomban esténként,hogy sokszor legszívesebben "megszabadulnék" tőle.
A fájdalom az említett időpontban jelentkezik,és annyira kibírhatatlanná válik,hogy már nem tudom,mit tegyek?! Fenn a bal vállamban indul a fájdalom,mely utána fokozatosan lefelé halad az egész karomban és mindég legbelül,középütt a csont tájékán.Olyan érzés,mintha ezer és ezer tű szurkálna belülről.Ez mostanában már annyira el szokott fajulni,hogy lefekvés elött már nem tudom megmozdítani se.A jobb kezemmel teszem odébb a bal karomat,amelyben leírhatatlan fájdalom van.
Hálistennek reggelre normalizálódni szokott,és másnap" szinte " ugyanugy tudom használni,mint a jobb karomat.Csak nehogy egyszer megmaradjon a fájdalom nappalra is ?!
Reumatológushoz vagy egyéb más orvoshoz nem tudok menni,mert nincs biztosításom ,és a költségeket sajnos nem tudom kifizetni.
Szerintem,be van gyulladva , de akkor nappal miért nem fáj ?
Ismer talán valami népi gyógymódot erre az esetre? Vagy jegeljem ? Mit csináljak vele ?
Ha tud nekem válaszolni,nagyon megköszönném.
Tisztelettel: Gábor.
Kedves Gábor! Valószinüleg ismerek rá gyógymódot, de könnyen lehet, hogy mégis orvosi segítségre lesz szüksége. Most azt tudnám ajánlani, hogy a házipatika.com-on keresse meg a "Mi a baj az egérrel?" című cikket. A cikk ugyan a számítógép okozta panaszokról szól, illetve arról hogy hogyan lehet ezeket megelőzni, de a cikk végén van egy gyakorlat, amit ha rendszeresen elvégezne, panaszai valószínüleg csökkennének. Ha jól csinálja a gyakorlatot, az néhány nap alatt eredményes lehet. Ha 1 héten belül nincs változás, jelentkezzen. Tisztelettel Dr. László Gábor

49167
Tisztelt Doktor Úr!

A fiam 15 éves lesz decemberben, 196 cm magas és versenyszerűen röplabdázik, napi 2-3 edzéssel nagy a fizikai terhelés. Ennek során mindkét térde alatt fájdalom jelentkezik. Az ortopédián megállapított diagnózis: "sípcsont és szárkapocs juvenilis osteochondro" . Kapott 10 alkalommal fizikoterápiás kezelést, jelenleg két hete teljes pihenőn van és lézeres kezelést is megkezdtük. Használunk még biotron lámpát, flector gélt és tapaszt éjszakára, továbbá jegeljük és lóbalzsammal is kenjük a fájdalmas területet. Nyomásra még enyhén érzékeny. Ön szerint elég-e a 3 hét pihenő vagy honnan tudhatjuk biztosan, hogy elkezdheti ismét az edzéseket? Van-e még ötlete, hogyan tudnánk gyorsítani a gyógyulási folyamatot, mivel gyermekem a válogatott csapat edzéseiről is hiányzik most? Hány éves korra várható a teljes csontosodás? Szedjen-e esetleg porcerőt vagy csonterőt?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Címzett! A sérülés egyik oka valószínűleg a túlterhelés. A gyógyulás biológia folyamat, csak annyiben tudjuk gyorsítani amennyiben mindent megteszünk, hogy a körülmények ideálisak legyenek a gyógyuláshoz (pihentetés-> fokozatos terhelés). Onnan tudható, hogy egy sérülés gyógyult, hogy a panaszok csökkentek, vagy megszüntek, és ha újra edzésbe áll, nem újulnak ki. Ha újra edz, természetesen nem kezdheti ott, ahol abbahagyta a sérülés előtt, a fokozatosság nagyon fontos! Ebben a tekintetben egy türelmes edző, aki számít a fiú felépülésére és játékára, sokat segíthet. Például nem biztos, hogy praktikus azonnal visszatérni a válogatott edzéseire is. Az elsősorban nem azért rossz, mert a válogatott edzés sokkal nehezebb lenne - bár nyilvánvalóan a legjobbak közt játszani nagyobb erőbedobást igényel-, hanem mert a saját csapatban és a válogatottban is egyszerre több az edzés, mely több terheléssel is jár. A fokozatosság nagyon fontos, mert a válogatottság egy dolog, az egészséges felnőttkor pedig egy másik. Fokozatos terheléssel először utol kell érni azt az edzettségi szintet, melyet korábban elért. Az ügyesség a gyakorlás közben észrevételnül visszajön, Praktikus lehet a sérült végtagon bandázst viselni (tape), mely védhet a további sérülésektől. Ha túl korán kezd el edzeni, vagyis az edzés állandosuló panaszokka jár, az a sportolói karriert is tönkreteheti, ha túl későn, akkor lemarad a fejlődésben. Ezért a panaszok alakulásához idomuló, fokozatosan terhelő edzésmunka szükséges. Ebben edző és sportorvos egybehangzó tanácsát érdemes követni. A sportbeli eredményesség három egyenrangú tényezőn alapul: tehetség-szorgalom- szerencse. A szerencse nem csak azt jelenti, hogy jó időben legyen jó helyen, hanem azt is, hogy elkerülje, vagy kigyógyuljon a sérüléseiből. Egyébként a teljes csontosodást a testmagasság-növekedés befejeződése jelzi (ez 20-24 éves kor fiúknál). Tisztelettel: Dr. László Gábor

49070
Tisztelt Doktor Úr!

A múlt hónapban tettem fel önnek kérdést a térdszalagszakadás műtéttel kapcsolatba(23 éves erdélyi srác), amire a válaszát nagyon köszönöm. Azóta megvizsgáltak tomográffal (MR) és a szalagszakadás mellett még porcleválást is diagnosztizáltak, az orvos 2 műtétet javasolt, egyiket a porcra és másikat a szalagpótlásra. Abban szeretném kikérni a doktor úr véleményét, hogy a többszöri műtéti beavatkozás mennyire káros, ha jól sejtem az ízületi folyadék is csökkenni fog, ami már jelenleg is kevés, mivel volt már egy meniszkusz műtétem, ami kivettek. Mekkora a kockázata egy korai artrózisnak? Jelenleg az állapotom nem rossz, és ezért vagyok dilemmába, hogy belevágjak-e.

Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel K.Zoltám
Kedves Zoltán! Köszönöm, hogy ismét megtisztelt bizalmával. Sajnos azt kell mondanom, hogy természetesen a többszöri műtéti beavatkozás káros, de például a keresztalag hiánya, ami a térd stabilitást biztosítja, méginkább káros. Azt gondolom, hogyha a műtétek jól sikerülnek, a várható eredmény, az esetlges, de ritka szövődményekkel együtt is jobb lesz, mint a keresztszalag nélküli, instabil térd. Elméletileg, ha most panaszmentes, lehet várni, de műtét ideális időpontját az operáló orvossal kell megbeszélni. Bíznia kell a műtétet elvégző orvosban!
A levált porc roncsolja az izület belsejét előbb-utóbb panaszt fog okozni. Az instabil térd szintén. A korai arthrosis kivédése szempontjából a műtét előnyösebb, mint annak elmaradása. Ami az izületi folydékot illeti, az folyamatosan termelődik. Ha a térd sérült, még kicsit sok is van belőle, a fellépő gyulladás miatt. Arthrosis esetén nem csak az a baj, hogy a folyadék kevés, hanem az is, hogy a normál izületben a porc sima, befedéséhez kevés izületi folyadék is elég, míg a beteg, egyenetlen felszínű porc befedéshez, és sikossá tételéhez a normál mennyiségű izületi folyadék nem elég. Tehát jó orvos, jó műtét, jó időpontban: ezzel inkább meg lehet előzni az arthrosist, mint várakozással. Tisztelettel. Dr László Gábor

Összesen: 7 oldal
123456


Bemutatkozás      Rendelő      Kérdezzen!

László Gábor

fizioterápia, reumatológia
bagya007@freemail.hu

Szponzorált hirdetések