Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
László Gábor
Kérdezzen!




László Gábor
Pest

38647
Tisztelt Doktor Úr!

17 éves vagyok.Panaszaim váratlanul és meglepetés szerűen értek.Ősszel folyamatos térdfájással kerültem kórházba.Nagy arányú terhelés és baleset nem érte a lábam.A diagnózis:"A sípcsont és szárkapocs juvenilis osteochondrosisa,ízületi fájdalom".Ortopédiai szakrendelésre lettem beutalva,ahol a panaszok jellegét tekintve Schlatter-Osgoodnak felelnek meg.Ma már mindkét térdem fáj és duzzadt,hol erősebben,hol gyengébben jelennek meg a panaszok.Megállapításra került,hogy a tuberositas tibiaenél a növekedési zóna elcsontosodott,kóros eltérés nem látható a röntgen és labor eredmények alapján.Sem UH sem pedig MRI vagy CT vizsgálatot nem végeztek.Súlyosbodó panaszok miatt immunológiai szakvizsgálatra utaltak be.A panaszok:erős fájdalom,hajlítási merevség a térdben,duzzanat a térdkalácson és környékén,lüktető érzés.Sajnos már lábra is alig tudok állni!
Tisztelettel kérem véleményét és tanácsát!
Kedves Címzett! A Schlatter Osgood szidnróma valóban egy csontosodási zavar a sípcsonton (tibia), ott, ahol a térdet nyújtó négyfejű combizom tapad. A tapadás helyén a csonton "érdesség" (tuberositas) van, ez az ín jobb kapaszkodást teszi lehetővé. Gyermekkorban a csont nagyobb részt porcszerú, felnőtt korra fokozatosan a legtöbb porcos terület elcsontosodik. A csontosodás nem egyenletes, különböző területeken ún. csontosodási magvak alakulnak ki, innen terjed ki a csontosodás az egész csontra. A tuberositas tibiae külön csontosodási maggal bír. A fejlődési zavar lényege, hogy a sípcsont és az "érdesség" magja nem csontosodik össze teljesen, az összeköttetés rugalmas marad, emiatt nagy erőbehatásokra fájdalom léphet fel. Az elváltozás röntgennel jól látható. A betegekenek pihentetést, a tapadási hely terheléskor vékony pánttal való külső rögzítését, fizioterápiát szoktunk javasolni. Tartós panasz esetén műtét is szób jön, ilyenkor a tuberositst egy csavarral a tibiához rögzítik, mely miatt a rugalmas rögzítés szilárddá vállik és a panasza megszünik. (a csavar később eltávolítható). Hangsúlyozni szeretném, hogy a Schlatter-Osgood szindróma szinte kizárólag terheléskor okoz panaszt. Ha önnek nyugalomban is erős panaszai vannak, akkor itt más betegség állhat fenn, reumatológiai és/vagy immunológiai kivizsgálásra van szüksége a betegség tisztázására. Mindeképpen jelenjen meg a már javasolt rendelésen, ezt javaslom! Tisztelettel Dr. László Gábor

38629
Ambuláns lapomon ez áll.
2006-ban volt egy atroszkópiám(plica mediopat.miatt) DEOEC klinikán .Jelenleg is jo. térdfájdalmaim vannak,ami a műtét óta is fennáll. Panaszom a műtét után sem szünt meg.
2008.03.20-án MR és RTG. készült
Rtg.: kóros eltérés nem látható
MR: discoid jellegű medialis meniscus,kezdődő degeneratio
2008.07.10.
Jo. térd persistáló panaszai miatt jelentkezett.
Státusz: Jo. térd konturja megtartott. Folyadék nincs.Med.iz.rés nyom.érz. fájdalmat jelez. Kirot-ra és lat.iz.rés nyom.érz. Poz. Fründl és Zohlen jel.
Fájdalmas plica mediopat.

Dg. :Plica symptomatica mediopatellaris genus l.d.
CHP pat.ld.
Degeneracio menisci med. gen. ld.

Újabb műtét?
Vagy mit lehetne kezdeni a térdemmel,h. ne fájon?

Köszönettel: Boglárka

Kedves Boglárka! Nem tudok maradéktalanul felelni a kérdésére, mert nem ismerem az összes körülményt. A Plica szindróma az izületi tok begyürödése, becsípődése a cpmbcsont és a sípcsont felszínei közé, a térdizületen belül. A folyamat következménye az izülleti belhártya gyulladása. A tünetek sokszor más, feltétlenül műtendő elváltozásokra (például porcsérülésre) is utalhatnak, ezért, ha nem sikerül előre tisztázni az elváltozás természetét, mútét következhet. Az nem derült ki a leveléből. hogy az első mütét előtt történt-e MRI, vagy ultrahang viszgálat, illetve kapott-e fizioterápiát. Mindenesetre, mielőtt újabb műtét történne, MRI szükséges, illetve érdemes lenne megkisérelni fizioterápiával kezelve csökkenteni a panaszait. Ezért reumatológus felkeresését javaslom. Tisztelettel: dr. László Gábor

Jó napot kívánok!

Köszönöm szépen a válaszát.
Kérdésére szeretnék válaszolni_:
Az első műtétem előtt történt az MRI. Kaptam a műtétem előtt fizioterápiás kezelést is,ami nem használt.

Milyen térd műtét lenne?
Mit csinálnának?

Köszönettel: Boglárka

38591
Ambuláns lapomon ez áll.
2006-ban volt egy atroszkópiám(plica mediopat.miatt) DEOEC klinikán .Jelenleg is jo. térdfájdalmaim vannak,ami a műtét óta is fennáll. Panaszom a műtét után sem szünt meg.
2008.03.20-án MR és RTG. készült
Rtg.: kóros eltérés nem látható
MR: discoid jellegű medialis meniscus,kezdődő degeneratio
2008.07.10.
Jo. térd persistáló panaszai miatt jelentkezett.
Státusz: Jo. térd konturja megtartott. Folyadék nincs.Med.iz.rés nyom.érz. fájdalmat jelez. Kirot-ra és lat.iz.rés nyom.érz. Poz. Fründl és Zohlen jel.
Fájdalmas plica mediopat.

Dg. :Plica symptomatica mediopatellaris genus l.d.
CHP pat.ld.
Degeneracio menisci med. gen. ld.

Újabb műtét?
Vagy mit lehetne kezdeni a térdemmel,h. ne fájon?

Köszönettel: Boglárka
Kedves Boglárka! Nem tudok maradéktalanul felelni a kérdésére, mert nem ismerem az összes körülményt. A Plica szindróma az izületi tok begyürödése, becsípődése a cpmbcsont és a sípcsont felszínei közé, a térdizületen belül. A folyamat következménye az izülleti belhártya gyulladása. A tünetek sokszor más, feltétlenül műtendő elváltozásokra (például porcsérülésre) is utalhatnak, ezért, ha nem sikerül előre tisztázni az elváltozás természetét, mútét következhet. Az nem derült ki a leveléből. hogy az első mütét előtt történt-e MRI, vagy ultrahang viszgálat, illetve kapott-e fizioterápiát. Mindenesetre, mielőtt újabb műtét történne, MRI szükséges, illetve érdemes lenne megkisérelni fizioterápiával kezelve csökkenteni a panaszait. Ezért reumatológus felkeresését javaslom. Tisztelettel: dr. László Gábor

38519
Nagyon szépen köszönöm Dr. Úr a válaszát!!
Azt még nem kérdezhetem,hogy ha, (pénteken) bemegyek akkor meddig szoktak bent lenni?
Egyébként porcleválás a gyanú!
Kedves Törzsök Úr! Ha be szeretne jönni a rendelésre, kérem jelentkezzen be a következő telefonszámon: 4651800/72917. Ha még nem járt nálam, beutaló szükséges! Tisztelettel Dr. László Gábor

38445
Tisztelt Doktor Úr!

Nekem ASC műtétem lesz,és érdeklődnék,hogy mennyira kockázatos és milyen hosszú a műtét,lábadozás,meddig kell kórházba lennem és meddig nem álhatok rá és meddig kell menkoznom? STB...! Minden ami vele jár előtt,közben és utánna,minden érdekel!

Köszönöm előre is a válaszát!

Törzsök Zoltán
Kedves Zoltán! Feltételezve, hogy az ASC arthroscopos műtéte jelent (ez nem egy hivatalos rövidítés), a következőket válaszolhatom: Az arthroscopiában az a jó, hogy a műtéti sérülés kicsi, a felgyógyulás pedig gyorsabb, mint a feltárásos műtéteknél. Ilyenkor csak két három piciny nyílást képeznek, melyeken keresztül belelátnak az izületbe, megvilágítják belülről, és megfelelő eszközzel eltávoítják azokat a kóros elváltozásokat, melyek a panaszt okozzák. A műtét után néhány (5-6) nap műlva varratszedés, és a seb tulajdonképpen gyógyult. A terhelhetőség azon múlik, hogy mit találtak a műtétnél, de általában egy-két héten belül már tornázni lehet terhelés nélkül, és nagyon gyorsan terhelhető az izület. Mivel nem tudom pontosan, miért csinálják a műtétet, csak azt mondhatom, hogy az operáló orvos tud pontos felvilágosítéást adni, de a lábadozás bizonnyal nem hosszú, néhány hétig tart. Szerintem mankozás talán az első egy-két héten szükséges. A műtét után néha fizioterápia is kell. Szerencsés esetben néhány hónap alatt a teljes terhelhetőség visszaáll, úgy élhet, mint a műtét előtt. Tisztelettel Dr. László Gábor

Összesen: 7 oldal
1234567


Bemutatkozás      Rendelő      Kérdezzen!

László Gábor

reumatológia, fizioterápia
bagya007@freemail.hu

Szponzorált hirdetések